Vraag & antwoord
Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen aan Houtbouw Hiemstra. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen aan Houtbouw Hiemstra. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Met welke materiaalsoorten werken jullie?
De houtsoorten waaruit u kunt kiezen zijn:
• Vuren rabat
• Grenen rabat
• Red Dark Meranti rabat
• Western Red Cedar rabat
• Lariks rabat
• Lariks schaaldelen
En uit meerdere soorten profilering zoals:
• Bevelsiding
• Zweeds rabat fijnbezaagd
• Rabat met sponning
• Overhangend rabat
• Opdekwerk
• Channelsiding
• Noors hoekprofiel
• Sponningschroten
• Ongekante schaaldelen
Voor het dak zijn zwart/grijze Asbestvrije Eternit golfplaten standaard, Sneldek dakpannen, OVH dakpannen, verglaasde dakpannen, dakpanprofiel-dakplaten en dakshingles een mogelijkheid.
Alle materialen zijn van een zeer hoge kwaliteit, van fundering tot dak, dus ook het hang- en sluitwerk.
Nieuw is ons Duurzaam Waxed-Wood als wandbekleding met 15 jaar onderhoudsvrije garantie, met Komo-certificering.
Heb ik een vergunning nodig?
Het hangt van de aard en omvang van de bouw en de geldende regels binnen uw gemeente of u wel of niet een vergunning dient aan te vragen. Houtbouw Hiemstra heeft ruime ervaring met het aanvragen van vergunningen en kunnen u ook begeleiden bij uw vergunningsaanvraag. U dient wel rekening te houden met een wachttijd, dit kan wel 6 tot 8 weken duren vanaf het moment van aanvragen.
Wij helpen u graag bij het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van een houtbouw constructie van Houtbouw Hiemstra!
Wat zijn de mogelijkheden bij een garage?
Een garage wordt vaak gecombineerd met andere mogelijkheden als een overkapping voor buitenopslag, of een berging. De mogelijkheden zijn legio. Vooraf overleg over uw wensen leveren de beste resultaten op!
Kijk voor inspiratie bij ons aanbod in garages!
Wat zijn jullie openingstijden?
Maandag 09.00 tot 16.00 uur
Dinsdag 09.00 tot 16.00 uur
Woensdag 09.00 tot 16.00 uur
Donderdag 09.00 tot 16.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 10.30 tot 14.00 uur
U kunt ons ook altijd bellen (Tel: 0511-542900) voor een afspraak op een moment wanneer het u het beste uitkomt!
Welk verduurzamingsmiddel gebruiken jullie?
Als nieuwe generatie verduurzaamd hout is verduurzaming met Kemwood ACQ21 de eerste keus. Hiermee wordt dezelfde effectiviteit bereikt als bij eerdere generaties van verduurzamingsmiddelen ( zoals CFK, CDC EN CC), nu echter zonder Chroom of Arseen.
Kemwood ACQ21 is geschikt voor dragende , bijv. dakbalken, vloerbalken, balkons, spanten, kolommen en niet-dragende bouwconstructies als bijv. dakbeschot, geveltimmerwerk. Ook vochtige ruimten en woon- en verblijfsruimten vormen geen enkel probleem.
Kemwood ACQ21 is de oplossing voor overal waar een langdurige bescherming tegen houtrotwerkende schimmels en insecten een prioriteit is. Lees hier meer over Kemwood ACQ21.
Hoe duurzaam is hout van nature?
De natuurlijke duurzaamheid van hout hang sterk af van de houtsoort, de verhouding tussen de aandelen spint- en kernhout in een paal, plank of balk, de leeftijd van de boom waaruit het hout afkomstig is en de omstandigheden waarin het hout wordt toegepast.
De factoren zijn steeds variabel terwijl goed verduurzaamd hout de zekerheid geeft van een lange gebruiksduur in een breed scala van toepassingen.
Onbehandeld spinthout is nooit duurzaam.
Waarom moet hout worden verduurzaamd ?
Hout is een hernieuwbaar en natuurlijk materiaal dat bij goed bosbeheer steeds voldoende beschikbaar is. Maar het is ook vatbaat voor aantastingen door schimmels, micro-organismen en insekten. Vooral in contact met grond en water wordt hout snel aangetast en verrot het in de meeste gevallen binnen enkele jaren. Ook op andere plaatsen waar hout in contact komt met vocht treed
snel schimmelaantasting op.
Er zijn maar enkel houtsoorten die van nature een grote weerstand hebben tegen rot of insectenaantasting. Die soorten komen meestal uit de tropen en zijn duur. Andere soorten moeten worden beschermd om ze langdurig te kunnen gebruiken.
Sommige verduurzamingsbehandelingen maken een gebruiksduur van tientallen jaren mogelijk.
Is verduurzaamd hout veilig voor het mileu?
Ja, de verduurzaming van hout en de toelating van houtverduurzamings- middelen is zo groot dat er geen onaanvaardbare nevenwerkingen voor het milieu zijn. Verduurzaamd hout kan veilig worden gebruikt; het is schoon en heeft geen nadelige effecten op mensen, planten en dieren.
Bezorgde vragen van onderzoekers, milieuorganisaties en overheidsinstanties hebben steeds geresulteerd in voortduren onderzoek aan middelen, methoden en verduurzaamd houten producten. Onderzoeken strekken zich uit tot en met de afvalfase.
Al deze onderzoeken in binnen- en buitenland bevestigen steeds weer dat verduurzaamd hout veilig is voor mens en milieu.
Is verduurzaamd hout veilig in de groente- en siertuin?
Ja. Verduurzaamd hout is bij uitstek voor het aanleggen van borders, zaaibakken, kassen, champignonbakken, rozenrekken, pergola’s, compostbakken, bonenstaken en dergelijke.
Er is geen risico van beschadiging van de planten of van opname door de platen van bestanddelen van verduurzamingsmiddelen uit het hout.
Veroorzaakt verduurzaamd hout gezondheidsrisico’s voor mensen?
Nee. Zowel laboratorium- als experimenteel onderzoek heeft nooit aangetoond dat verduurzaamd hout gezondheidsrisico’s veroorzaakt voor mensen.
Epidemiologisch onderzoek over vele jaren bij medewerkers van houtverduurzamingsbedrijven en houtbewerkers hebben aangetoond dat bij hen niet meer en niet minder ziektes, incl. kanker, voorkomen dan bij beroepsgroepen die iets met verduurzaamd hout te maken hebben.
Op deze pagina vind u de meest gestelde vragen aan Houtbouw Hiemstra. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Sinds 1973 bouwt Houtbouw Hiemstra voor haar klanten. Zoveel jaren ervaring en kennis van technieken en materialen zorgen ervoor dat we voor iedere klant een passende oplossing bedenken, ook al is elke situatie weer anders. Lees verder
Maandag 09.00 tot 16.00 uur
Dinsdag 09.00 tot 16.00 uur
Woensdag 09.00 tot 16.00 uur
Donderdag 09.00 tot 16.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 10.30 tot 14.00 uur
Wij zijn op vrijdag 17 januari 2025 gesloten.
Tsjerkebuorren 32
9286 GB Twijzel
Voor informatie kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer of mail.
0511 - 54 29 00